OTVORENO PARSKO PRVENSTVO 
NOVOG SADA 2017.
 

Propozicije

    1. OPP Novog Sada 2017. igra se od 19. 10. do 7. 12. 2017., četvrtkom, sa početkom u 18:30. Takmičenje se sastoji od 8 parskih turnira od po 25-32 borda. Kretanje je Mitchell za 4,5 stola ili više, inače Howell. Turniri se obračunavaju u meč-poenima (parski).

          2. Da bi par bio u plasmanu, neophodno je da odigra najmanje 6 kola (uz jednu zamenu – v. član 4). Konačni plasman određuje se na osnovu proseka 6 najboljih rezultata.

          Tekući plasman i rezultati će se objavljivati pre početka narednog kola. Tekući plasman će se određivati bez brisanja u prva 4 kola, sa jednim brisanjem u petom i šestom kolu, i sa dva brisanja kasnije.

          3. U prvom kolu parovi će se postavljati uobičajenom metodom na bazi rejtinga NSBK, a kasnije prema generalnom plasmanu. Od trećeg do šestog kola, par koji je u dva prethodna kola bio EW može tražiti od organizatora da bude NS par. U tom slučaju, organizator će mu zameniti mesta sa najbližim NS parom koji je bio u prethodna 2 ili prethodnom kolu uzastopno NS. Ovo pravilo ne važi u poslednja dva kola.

   Tempo igre je 7.5 min. po bordu. U slučaju žalbe, sudija će odrediti članove žirija. Krajnje vreme za zahtev za žirijem (kao i za druge primedbe na rezultate, kao što je osporavanje upisanog rezultata) je 15 min. po isteku poslednje runde. 

          4. Par može igrati sa zamenom jednog igrača. Igranje sa zamenom se ne računa kao punopravan rezultat, ali jedan (najbolji) rezultat u kojem je par igrao sa zamenom može ući u ukupan prosek samo ukoliko par nije odigrao zahtevanih 6 kola. Preostala igranja sa zamenom ne ulaze niti u prosek, niti u ukupan broj odigranih kola (npr. ako je par igrao sedam puta, i od toga dva puta sa zamenom, tretiraće se kao da je odigrao 5+1 kolo, tj. biće u plasmanu).

          5. U slučaju da dva para imaju isti prosek, do na 2. decimalu, sledeći kriterijum je ukupan prosek iz svih odigranih kola. Ukoliko je i taj rezultat isti, uzima se prosek pet najboljih rezultata.

    6. Kotizacija iznosi 150 din. po igraču po sednici (50 dinara za učenike). Celokupan iznos kotizacija ide u nagradni fond. Nagrade se dele na sledeći način:

40% nagradnog fonda dobija prvoplasirani par u generalnom plasmanu

25% dobija drugoplasirani par

15% dobija trećeplasirani par

10% dobija nenagrađeni par čiji rejting je najviše porastao tokom prvenstva

5% dobija najbolji nenagrađeni univerzitetski (studenstski) par (rođeni između 1988-1998.)

5% dobija najbolji nenagrađeni učenički par (rođeni 1999. i posle) ili par sastavljen od jednog učenika i jednog studenta

    7. Otvoreno parsko prvenstvo Novog Sada je zvanično takmičenje Bridž Saveza Vojvodine koje organizuju BSV i klubovi NSBK i NS-1.